Loading...

Utdannelse som nytter

Det første semesteret hadde yrkesopplæringsskolen Lahanti i Jharkhand 159 elever.

149 av disse kom fra fattige familier og 10 fra middelklassen. Skolen retter seg inn mot frafallselever. Elevene har ofte måttet slutte på skolen fordi de må jobbe på gården hjemme eller ikke hatt råd til skoleuniform eller skolemateriell. Ved å gå praktiske kurs er elevene med på å produsere varer som kan selges på markedet og dermed betaler de skolepengene med denne fortjenesten.

Det er 12-månederskurset som er mest populært. Her lærer elevene IT, grafisk design, klesdesign, digital fotografering og film. I tillegg har skolen mange 6 månederskurs, blant annet i tekstil og søm, som også er populære fag.
– Utfordringen for mange elever i dette området er at de har utdannet seg til arbeidsløshet gjennom utdanningsløp som ikke er attraktive på arbeidsmarkedet i India. Gjennom Lahanti Insitiute of Multiple skills får de utdanning i praktiske fag hvor det er stor etterspørsel etter arbeidskraft.

Evangelical Social Action Forum (ESAF) som driver skolen, har i tillegg et stort nettverk som gir elevene praksisplass, forteller prosjektrådgiver Jacob Smørdal. I 2016 jobber skolen med å rekruttere flere elever og ønsker å tilby enda flere kurs.

Kompis, Actas fastgivertjeneste for unge og studenter, støtter også Lahanti Institute of Multiple Skills.

Opprinnelig publisert av Sunniva Vikan på Normisjon.no.

By |2016-05-31T11:01:10+02:00mai 11th, 2016|India, LIMS|Kommentarer er skrudd av for Utdannelse som nytter