Loading...

Reisebrev fra India

Mitt første møte med India var både vakkert og kaotisk. Sterkt og ydmykt. Nært og fjernt. Jeg føler meg heldig som har fått oppleve de ringvirkningene prosjektene våre er med på å skape. Heldig som har fått møte så mange mennesker som opplever endring i livene sine fordi de har fått en ny mulighet til utdanning. Heldig som har fått oppleve inderes enorme gjestfrihet, særlig i form av uendelige mengder chai og dans under santalske velkomstseremonier.

Det skjer mye spennende i prosjektene Kompis støtter om dagen. Særlig sitter jeg igjen med stolt ydmykhet når jeg ser ringvirkningene vi er med på å skape for unge i Jharkhand. LIMS er del av et større nettverk av prosjekter. Dette nettverket gjør LIMS sterkere og ringvirkningene enda større. Her kommer noen oppdateringer fra prosjektene Kompis er en del av i India.

Byggeprosessen til LIMS nye campus er godt igang

Siden LIMS åpnet våren 2016 har flere hundre elever fått yrkesfaglig utdanning ved skolen. Elever har fått både undervisning og praktisk arbeidserfaring i alt fra mikrofinans til håndverk. LIMS har holdt til i leide lokaler, men bygger nå sin egen campus. Det nye skolebygget vil gi plass til flere fag og elever. Det vil også gi flere internatfasiliteter for de som har lang reisevei. Første del skal være klar til åpning rett over nyttår. Dette gleder vi oss stort over!

 

Første utsendelse fra den nye IKEA-fabrikken er snart klar!


Vår partner ESAF har etter flere år med samtaler og forhandlinger landet en avtale med IKEA. Stolt kunne de vise fram produksjonssenteret utenfor Dumka der det snart vil jobbe flere tusen santalkvinner. ESAFs visjon handler om å sikre bærekraftig og holistisk forandring for Indias fattige og marginaliserte, med et mål om å skape et rettferdig og likeverdig samfunn. Prosjektet handler derfor i større grad om å sikre verdige arbeidsplasser, enn profitt. Arbeidsplassene fabrikken skaper vil være et viktig alternativ til den brutale og helseskadlige steinindustrien i regionen.

 

Om ikke lenge vil vi kunne finne disse fine mattene på IKEA i Norge også. Tenk så kult å kunne vite akkurat hvor og hvordan disse mattene er produsert når man leser Made in India? Og apropos ringvirkninger! Materialet mattene er laget av kalles vannhyasinter, en plante som vokser i ferskvann og som må fjernes for å kunne drive jordbruk. Et bærekraftig materiale som nå også vil sikre bøndene en ekstra inntekt fordi de kan selge det til IKEA. Som om ikke det var nok vil også alle de nye arbeiderne ved IKEA-fabrikken få opplæring i håndverk ved LIMS før de begynner å jobbe.

 

LIMS funker – ungdommer får jobb

Disse tre jentene har alle gått på LIMS. Under studieløpet fikk de praksis ved Sanma Garment Factory, en av ESAFs bedrifter. I dag har alle tre jobb ved den samme fabrikken i ulike stillinger. En jobber med office management, en annen med å holde kontroll på lageret og den tredje med produksjonen. Sammen utgjør de en viktig del av et større team som både produserer varer til det indiske markedet og gir praksisplasser til nye LIMS-studenter.

By |2018-11-07T15:24:30+01:00november 7th, 2018|India, LIMS, Ukategorisert|Kommentarer er skrudd av for Reisebrev fra India