2 ting du kan gjøre for tekstilarbeiderne i Bangladesh

Kun to prosent av det vi gjennomsnittlig betaler for et klesplagg går tilbake til arbeideren i Bangladesh. En «levelig lønn» for arbeideren i Bangladesh ville kun kostet oss 1 prosent mer, det viser en undersøkelse gjort av Oxfam i Australia. Men de store selskapene må være villige til å gjøre endringene som kreves for å få det til. I Bistandsaktuelt denne uken kan du lese om de dårlige arbeidsvilkårene mange tekstilarbeidere jobber under og motstanden de møter i sin kamp for høyere lønn. Hver gang lønna øker litt har husleie og levekostnader for lengst økt mye mer, og etter mange år i bransjen sitter de fortsatt ikke igjen med noe i slutten av måneden. Og selv om de internasjonale selskapene lover å snakke med arbeiderene, er ingen foreløpig villige til å øke prisen de betaler fabrikkene. Du kan lese hele saken her. 

Bildet over er hentet fra vår partner ESAFs tekstilfabrikk i Dumka i India. Denne fabrikken er et eksempel på en tekstilprodusent som tar arbeidernes rettigheter på alvor. Bedriften bærer stolthet i å skape trygge arbeidsplasser med levedyktige lønninger for alle arbeiderne i en industri som ofte ikke strekker til når det kommer til arbeidsforhold. Kanskje kan de store multinasjonale lære noe av de små lokale?

Møt Joseph

Arbeidsforholdene i majoriteten av dagens tekstilindustri i Bangladesh er brutale og ville aldri blitt akseptert av oss her i Norge. Disse forholdene fikk en av Martin Luther Colleges tidligere elever, Joseph, kjenne på kroppen i mange år. Han ble foreldreløs som barn og begynte å arbeide i en tekstilfabrikk allerede som 11 åring. Han forteller om lange arbeidsdager og at det ofte var 50 grader inne i fabrikken. Drømmen hans var å få gå på skole sammen med kameratene, men for å overleve måtte han jobbe. Han pleide å låne brukte skolebøker og leste til eksamen på egenhånd. På grunn av pågangsmotet sitt gikk Joseph til slutt ut av ungdomsskolen med toppkarakterer. Nå har han fullført videregående ved Martin Luther College, skolen Kompis støtter i Bangladesh. Joseph har kjempet for utdannelsen sin og den har gitt han muligheter utenfor industrien. Men for alle de som fortsatt er avhengig av å arbeide i den, må vi som unge forbrukere gjøre grep.

2 tips til ting du kan gjøre i din hverdag:

💥Vær en bevist forbruker! Sjekk hvilke av butikkjedene du handler i som har åpne lister og trygge arbeidsforhold for arbeiderene i fabrikkene.

🎓Støtt Kompis! Ved å jobbe med utdanning for minioritetsungdom i Bangladseh og India som har få muligheter utenfor utnyttende industrier, gir vi sammen unge muligheten til en trygg og verdig jobb! Med utdanning kan disse ungdommene få ressursene de trenger for å skape endring i sine samfunn.